Foglalkoztatási műhelyek - Munka kisgyermekkel
Mit kínál a Munka kisgyermekkel program

Kapcsolat

MUNKÁLTATÓKNAK MUNKAVÁLLALÓKNAK Hírlevelet kérek Kérdésem van Tudástár

 

 

 

 

 


 

victum.hu www.artima.hu
A projektet támogatjaA projektet támogatja


© Copyright
IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.
2014

Foglalkoztatási műhelyek

Milyen esetekben? 

Munkáltatói szempontból állandó kérdés, hogy hogyan lehetne saját szervezetükben a munkaszervezés egyes elemeinek eredményességén javítani: a teljesítményértékelési rendszeren, a munkaszervezésen és munkabeosztáson, illetve a feladat- vagy hatáskörökön.

A tapasztalat azt mutatja, hogy egy idő után óhatatlanul hasonló megoldások forognak problémaként és megoldásként is körbe a HR-en vagy a szervezetfejlesztésen belül; ez pedig nem képes a szervezetet hatékonyabb HR-menedzsment felé terelni.

A foglalkoztatási műhely ezekben a kérdésekben teszi lehetővé az összehasonlítást és ötletmerítést: adott munkaszervezési témában a csoportból származó szinergiát használja ki, azt, hogy a résztvevő döntéshozók vagy HR-felelősök más tapasztalatot és tudást hoznak magukkal, amelyek megosztásával mindenki gazdagodik előtte nem ismert esetekkel és megoldásokkal. 

Tipikus jó példa, ha a cégvezetés más vállalatok gyakorlatait megismerve eddig nem alkalmazott HR-eszközöket, vagy rugalmasabb munkavégzési formákat vezet be a kisgyerekesek esetében.

Hogyan és kikkel?

Az általában fél napos (3-4 órás) műhelymunka az adott tematikát átbeszélő, legfeljebb 15 fős munkacsoportban zajlik tréner vagy HR-szakértő vezetésével. Célja a kérdés vagy a probléma interaktív elemzése és a lehetséges megoldások felvázolása. A műhelymunka három fő szakasza:

  • Céldefiniálás: a workshop tervezett céljának elfogadása vagy módosítása a résztvevők konkrét felvetéseinek, érdeklődésének függvényében
  • Diagnózis felállítása: problémák, ok-okozati összefüggések, jelenségek rögzítése, helyzetkép meghatározása
  • Eredményfázis: Javaslatok kidolgozása, elemzése, összesítése, majd az eredmények megvitatása

Kétféle műhelymunkában való részvételre van lehetőség: az egyik esetben vállalatvezetők vagy HR-vezetők, HR-felelősök gyűlnek össze különböző szervezetektől, a másik esetben pedig ugyanabból a szervezetből érkeznek a résztvevők (KIK? csak vezetők, vagy munkavállalók is?). Utóbbi mellett érv, hogy a munkahelytől független környezet, illetve a workshopok speciális módszertana képes előhozni és rögzíteni a szervezetben lappangó tudást és innovatív ötleteket.  

 

Milyen eredménnyel?

A műhelymunka fő hozadéka, hogy a résztvevő minimális időráfordítással ténylegesen használható megoldási javaslatokat ismerhet meg a szervezetfejlesztésre vonatkozóan.

Ahogy az egyik résztvevő HR-vezető fogalmazott: A MUKI a  legnagyobb jót a kapcsolatok kiépítésének támogatásában tette; HR-es és HR-es, kismama és kismama, sőt munkáltatók és kismamák között is hidakat épített, így találkozhattunk olyan emberekkel, akik hasonló gondokkal küzdenek.”  (Kispál Márta kismama champion, Nestlé Hungária Kft.)

Referenciáink

A Munka kisgyermekkel program két évében számos innovatív HR műhelytalálkozót tartottunk. Ezek különlegessége az volt, hogy a résztvevőket érkezéskor gyorskérdőíves módszer segítségével kérdeztük le a témával kapcsolatban. A workshopon így a résztvevők valós véleményére tudjunk reagálni, az előkészített struktúrában használt matematikai - statisztikai eszközök hatékonysága miatt pedig jóval több idő maradt az érdemi csoportmunkára.

A műhelymunkáról minden esetben vázlatos összefoglaló készült és készül.

Kapcsolat:
 
Kálmán Edina
program-
menedzser
 
kalman@ifka.hu
+3620 581 2822

 

Hírek

2015.03.07.
Ez az első teszthír

 

bezár
vissza előre