Kapcsolattartás az otthon töltött időszak alatt - Munka kisgyermekkel
Mit kínál a Munka kisgyermekkel program

Kapcsolat

MUNKÁLTATÓKNAK MUNKAVÁLLALÓKNAK Hírlevelet kérek Kérdésem van Tudástár

 

 

 

 

 


 

victum.hu www.artima.hu
A projektet támogatjaA projektet támogatja


© Copyright
IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.
2014

Kapcsolattartás az otthon töltött időszak alatt

Milyen esetekben?

A projekt lebonyolítása során több partnerünk számolt be arról, hogy nehézséget okoz neki okozott a szülési szabadságon lévő munkavállalóval való kapcsolttartás,  holott az üresedések betöltése és a munkaköri változások miatt kimondottan szükséges lenne vele az élő kapcsolat. Volt olyan partnercég, ahol a kapcsolatot ápoló szülők a teljes tgyáson, gyes-en vagy gyed-en lévő állomány kevesebb, mint 20 %-át tették ki.

Tapasztalataink szerint a kapcsolat megszakításának oka nem az volt, a cég nem próbálta  tartani a kapcsolatot a kisgyermekes szülőkkel; a kapcsolattartás módja nem volt megfelelő. A vállalati rendezvényeken egészen addig nem jelentek meg a fizetés nélküli szabadságon lévő munkavállalók, amíg a munkába való visszatéréshez időben nem vált egészen közelivé.

A kapcsolattartás problémájára két szolgáltatástípus adott megoldást:

-          a tematikus kapcsolattartás, amely során műhelyeinknek, kávéházainknak, tematikus rendezvényeinknek és hírleveleinknek sok látogatója akadt, illetve

-          a mentorálás, amely az egyéni családkísérési folyamatot támogatta.

 

Hogyan és kikkel?

A beavatkozások során nagy felismerés volt, hogy a szülők az önsegítő- tudásmegosztó csoportokat kevéssé, ellenben a két-három órás tematikus rendezvényeket és műhelyeket nagyon is szívesen látogatták. Ha a rendezvény valamilyen konkrét, a család és a munkavállalás összeegyeztetéséről szóló témára épült szakember támogatásával,

Ezt a munkáltatók is felfedezték, és a szülőket effajta rendezvények szervezésével segítették.

A kapcsolattartási lehetőségnek tehát alapvetően két módját kínáljuk fel a kisgyermekesek számára:

1)  A szülő informálása egyrészt általános gyermekellátási, jogszabályi kérdésekről (hírlevél küldésével)

2)      Állandó ügyfélszolgálat biztosítása konkrét kérdés esetén

3)  Tematikus rendezvények formájában rendszeres találkozó, amelyben a gyermeknevelési, munkába állás kérdései mellett természetes módon helyt kap a céggel kapcsolatos változások és lehetőségek témája.

Milyen eredménnyel?

A kapcsolattartásban részt vevők tudatosan és jobb esélyekkel tudtak visszatérni saját vállalatukhoz olyan pozícióba, ahova szerettek volna, a munkáltatók pedig jobban tudták ezeket a munkavállalókat befolyásolni, hogy mikor és milyen keretek között álljanak újra munkába.

Referenciáink

Nyílt napjainkon, szakmai kerekasztal rendezvényeinken és MUKI Kávéházainkon (összesen tizenöt a két év alatt) a létszám a kiscsoportos beszélgetéstől (7-8 fő) a 40-50 fős találkozókig terjedt. Több HR vezető is megjegyezte, hogy a program legnagyobb érdeme számára az volt, hogy találkozott a másik oldal igényével, szükségleteivel, és hogy ezek a munkavállalók nem távolodtak el a cégtől. 

Kapcsolat:
 
Kálmán Edina
program-
menedzser
 
kalman@ifka.hu
+3620 581 2822

 

Hírek

2015.03.07.
Ez az első teszthír

 

bezár
vissza előre